Hyvää Uutta Vuotta 2016

Noniin, ensimmäinen vuosi tällä blogilla on pian takana. Ei ehkä ihan niin aktiivinen kuin mitä olin meinannut silloin vuosi takaperin, haha. Alkuvuodesta kun muutin Tampereelle ja elämään tuli muutakin tekemistä kuin kotona istuminen, niin olikin sitten vaikeampi tarttua sellaiseen kunnolliseen bloginpäivitysrutiiniin kaiken muun lisäksi.

Kuitenkin tässä vuoden aikana on muutama uusi nettisarjistuttavuus löytynyt, ja olen saanut paljon ehdotuksia, mihin suuntaan lähteä tällä löytöretkellä seuraavaksi. Toivottavasti pääsen vähän parempaan tahtiin nyt ensi vuonna. Ja jos meinaan vetkutella, niin voitte tulla patistamaan ja potkimaan pyllylle, täällä blogin kommenteissa tai vaikkapa twitterissä, @Nieidanine olen siellä.

Kiitoksia mukavista kommenteista ja sarjisehdotuksista. Lisää saa laittaa myös jatkossa :) Hyvää ja nettisarjistentäyteistä Uutta Vuotta 2016!

– Anni

Wurr

http://paperiapina.deviantart.com/gallery/401612/Wurr

Tekijä: Emmiina Jokinen
Tyyppi: pitkä sarjakuva
Kieli: englanti (myös suomeksi ensimmäiset 20 sivua)
Aloitettu: 2007
Pituus: 229 sivua (jatkuu)
Päivitystahti: epäsäännöllinen (noin 1-2 sivua / kk)
Genre: eläin, fantasia, seikkailu, draama
Ikäsuositus: yli 13
Varoitukset: väkivalta

Minulle on pari kertaa Wurrista ehditty mainita, joten päätin ottaa sen nyt vielä vuoden lopuksi tarkasteluun. Kyseessä on tekijän Deviantart-galleriassaan julkaisema koirahahmosarjakuva. Wurrissa on hyvin samanlainen asetelma kuin edellisen postauksen Kirjoitukset-tarinassa; hyvän ja pahan, pimeyden ja valon vastakkainasettelu, sekä pimeyden asukkien saartaminen ja sulkeminen yhteen paikkaan.

wurr_page_1_by_wolfpearl

Wurr ottaa eri lähestymistavan valon ja pimeyden vastakkainasetteluun kuin tällaisissa tarinoissa on usein tapana, ja kertoo pimeyden puolella elävistä, mutta kovin sympaattisista hirviökoirista, (ulkopuoliset kutsuvat heitä hornanhurtiksi). Sarjakuva näkyy pohdiskelevan, kumpi puoli onkaan loppujen lopuksi pahempi, ja onko hurttaa karvoihin katsominen? Wurr näkyy saaneen myös lukijoilta kiitosta uudenlaisesta näkökulmasta tuttuun asetelmaan.

Tarina alkaa Kraaterissa, tuossa pimeyden saarekkeessa, jossa villisikaa muistuttava, kolmisilmäinen hornanhurtta Iacar ystävineen on joutumassa erittäin ahtaalle. Pahamaineinen Pyramos laumoineen on aikeissa vallata heidän reviirinsä. Tämä pakottaa heidät lähtemään Kraaterista kokonaan ulos ympäröivään maailmaan, jota asuttavat runsaslukuisten riistaeläinten lisäksi myös ”tavalliset” koirat, joita vastaan pimeyden hurtat hävisivät sodan aikaa sitten. Ulkomaailmassa Iacaria ja tovereita odottavat uudet tuttavuudet sekä uudet haasteet.

wurr_page_77_by_wolfpearl-d33gel5

Koiraseikkailut eivät ole lapsuuteni Hopeanuoli-intoilun jälkeen olleet enää niin lähellä omaa sydäntäni. Kieltämättä Wurrkaan ei minussa herättänyt kovin suurta mielenkiintoa, enkä varmaan olisi omatoimisesti hakeutunut sitä lukemaan, ellei minulle olisi sitä lukijoiden toimesta ehdotettu. Tiedän kuitenkin, että koirapiirtäjät ja koiratarinoista pitävät muodostavat aivan oman, tiiviin yhteisönsä, ja Suomessakin heitä on kiitettävän paljon. Sarjakuvan kommenteistakin huomaa, että Wurr on erittäin pidetty tarina, jota seurataan aktiivisesti.

Suosio ole ihan tuulesta temmattua. Wurrin hahmoilla on selkeät, omat piirteensä ja persoonansa. He ovat, ulkomuodostaan huolimatta, varsin sympaattisia. Jokinen piirtää koirahahmoja taidokkaasti, vaikka välillä vähän ihmetyttääkin, mitä kaikkea ne tassuillaan saavat aikaiseksi. Kuitenkin kyseessä on koirafantasiatarina, joten varmaan tällaiset inhimilliset toiminnot voi pistää taiteellisten vapauksien piikkiin. Tarina itsessään käynnistyy hieman hitaasti, mutta kunhan päästään ulos Kraaterista, tulee mukaan enemmän toimintaa.

wurr_page_201_by_paperiapina-d81c623

Sarjakuva on toteutettu pääosin lyijykynällä. Jokinen osaakin lyijykynäilyn erittäin hyvin. Piirrokset ovat todella selkeitä ja taustat kauniita, mikä tulee paremmin esille, kunhan päästään Kraaterin kolkoista maisemista. Valot ja varjot ovat kohdillaan, ja niitä on käytetty nokkelasti kerronnan apuna. Ruutujako ja kuvakerronta ovat myös lähes alusta asti toimivia. Kuvakoot ja -kulmat vaihtelevat paljon, mutta niissä pysyy rytmi, jolloin sarjakuvan lukeminen on mukavaa ja vaivatonta.

wurr_page_5_by_wolfpearl wurr_page_49_by_wolfpearl

Alkuun tekstin muotoilu ja asettelu eivät käyneet oikein yhteen puhekuplien kanssa. Kuplatkin olivat välillä hieman epämääräisen muotoisia. Kuitenkin myös tässä  jo yli 8-vuotias Wurr on kehittynyt, ja mitä pidemmälle sarjakuva etenee, sitä vähemmän puhekupliin kiinnittää huomiota. Edelleen tekstiä olisi varaa kehittää, esimerkiksi tiivistämällä sekä vaihtamalla fontin sarjakuvalle sopivammaksi. Mutta ainakaan sarjakuvan lukeminen ei jää kiinni siitä, ettei tekstistä saa mitään selvää.

Sarjakuvien lukemiseen ja selaamiseen Deviantart on hieman haastava ympäristö. Toisaalta vanhoille, rekisteröityneille lukijoille sarjakuvan seuraaminen on helppoa, koska uuden sivun näkee heti omalla Notifications-sivulla. Lisäksi ympäristö on tuttu ja yhteisö valmiina. Toisaalta taas sivusto on ennen muuta taidegalleria eikä nettisarjakuva-alusta, joten uusille lukijoille sarjakuvan lukeminen ei ole niin vaivatonta, kuin se jollain toisella alustalla voisi olla. Itse ainakin jouduin zoomaamaan jokaisen sivun erikseen. Onneksi tekijä oli kommenttiosioon lisännyt linkit edelliselle ja seuraavalle sivulle, ettei tarvitse poukkoilla galleriavalikossa sivujen välissä. Lisäksi tulee olla rekisteröitynyt Deviantartiin, että sivuja voi kommentoida.

wurr_page_220_by_paperiapina-d91p7dfWurr tulee varmasti olemaan enemmän koira- ja eläintarinadiggareiden mieleen, mutta on kuitenkin mielenkiintoinen tuttavuus sekä tsekattavan arvoinen teos, jos mielii saada paremman käsityksen siitä, mitä kaikkea suomalaiset nettisarjakuvailijat voivatkaan saada aikaiseksi.

(Kuvat: http://paperiapina.deviantart.com/gallery/401612/Wurr © Emmiina Jokinen)